Vrijdag 27 april | FRYSKE JÛN

met Piter Wilkes, Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Griet Wiersma in de feesttent op het Maartensplein


Gurbe Douwstra

De Drachtster singer/songwriter Gurbe Douwstra heeft van jongsaf aan de muziek als zijn grote passie en zingt in z’n ‘memmetaal’, het Fries. Hij is een singer/songwriter, die zijn liedjes brengt in de stijl van de Friese troubadours. Liedjes, die variëren van melancholieke luisterliedjes tot vrolijke liedjes over de (eigen)aardige zaken van het leven. De variatie in teksten is daarbij al even groot als in de muziek, van soms bijna sentimenteel tot gekscherend, humoristisch met een flinke dosis zelfspot, maar wel allemaal recht uit het hart. Veel van die liedjes zijn te vinden op de drie cd’s, die Gurbe Douwstra tot nu toe heeft uitgebracht, ‘Dizze Stoarm’, ‘Myn eigen paad’ en ‘Thús’. In 2016 verscheen van hem de singel ‘As it myn tiid is’, een lied dat bij het publiek goed werd ontvangen en inmiddels twee maal in de top 5 van de Fryske Top 100 stond. Met het lied ‘Cliffs of Moher’ stond Gurbe Douwstra maar liefst acht keer op nummer één in diezelfde Fryske Top 100 van Omrop Fryslân.

Voor de muziek die hij solo, maar ook in alle andere samenstelling, brengt, heeft hij de term ‘Frisicana’ bedacht, met een knipoog en verwijzing naar ‘Americana’, een stijl die door veel singer/songwriters beoefend wordt.

 

Piter Wilkens
Piter Wilkens is een singer/ songwriter met een breed oeuvre waarmee hij zowel de jeugd als het wat oudere publiek aanspreekt.Hij begon in 1979 als bassist in de legendarische friestalige band Okke Hel en is sinds 1986 Frysk trûbadoer, toerde meerdere keren in het buitenland en heeft meer dan 15 album cd’s op zijn naam.Piter vertaalde en vertolkte met succes het werk van o.a. Cornelis Vreeswijk, Leonard Cohen en Elvis Presley, maar wordt toch vooral gewaardeerd om zijn eigen liedjes en schrijft veel voor anderen.

 

Griet Wiersma
Griet Wiersma is al jaren bekend als de zangeres van het Friese lied. Wie door de jaren heen de Friese theaters heeft bezocht, die weet dat Griet daar geregeld haar kunsten heeft vertoont Naast het zingen van de bekende traditionele Friese liedjes, brengt Griet ook eigen geschreven liedjes waaronder het zo bekende “Frysk Hynder” Ook is Griet door de jaren heen bekend geworden door haar acteertalent. Hilarische typetjes vol humor ten tonele brengen is haar op het lijf geschreven. In de volksmond wordt zij dan ook al stiekem de Friese Tineke Schouten of de vrouwelijke André van Duin genoemd.
Marcel Smit
Marcel Smit groeide op in het roemruchte dorp De Westereen. Hij betaalde zijn eerste gitaar in 2010 met airmails die hij kreeg bij het tanken. Dit bleek onbewust het instrument waar hij al jaren naar zocht. Toen zijn eerste zelfgeschreven nummer werd opgepikt door Omrop Fryslân was hij helemaal verkocht. Er volgden meer, veel meer. Zijn uitsluitend friestalige liedjes staan jaarlijks hoog in de “Fryske top 100”. inmiddels is Marcel een bekende Fries, zijn stem is rauw en verloochend zijn afkomst niet

piterrr