Zaterdag 29 april Opening Watersportdorp Kollum

Kollum is der klear foar!

“Wat kinne wy mei elkoar grutsk wêze op dit resultaat, Kollum is prachtich wurden. De boatsjeminsken en oare toeristen kinne mar komme, Kollum is der klear foar”, aldus een trotse burgemeester Bearn Bilker. Wie misschien nog trotser is, dat is Jelle Boerema, de verantwoordelijk wethouder. Hij opent, samen met gedeputeerde Johannes Kramer, officieel zaterdag 29 april aanstaande, ’s morgens om 11 uur, watersportdorp Kollum.

“Er is veel gebeurd de afgelopen jaren. In de tweede helft van 2014 zijn we daadwerkelijk gestart, maar daar is een hele tijd van overleg aan vooraf gegaan”, vertelt wethouder Boerema. “Ons doel was om Kollum de toegangspoort tot het Lauwersmeergebied en de Waddenzee te maken. Dit werd mogelijk omdat ‘Kollum watersportdorp’ niet alleen een project van de gemeente Kollumerland c.a. was. Dankzij het samenwerkingsverband ANNO (Agenda Netwerk Noordoost), kon er groter worden uitgepakt dan wanneer de gemeente het alleen had moeten doen. ANNO wordt gevormd door de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a., Tytsjerksteradiel en de provincie Fryslân. Het doel van de samenwerking is om het toerisme in de regio te stimuleren en een impuls te geven aan de leefbaarheid en de economie. Eind 2012 heeft de stuurgroep van Netwerk Noordoost twee miljoen euro beschikbaar gesteld”, aldus Boerema.

Gerealiseerd
Om Kollum om te toveren tot een aantrekkelijke pleisterplaats voor de (water)toerist, moest er heel wat gebeuren. De daadwerkelijke uitvoering van de plannen is gerealiseerd door aannemingsmaatschappij Daniël Pijnacker uit Kollum en de Haarsmagroep uit Tjerkwerd.
Via de noordzijde van het dorp is het Kollumer (winkel)centrum te bereiken. Hier bevinden zich ook de watersportvoorzieningen zoals de jachthaven, de trailerhelling en het havengebouw met wc’s, douche- en wasgelegenheden.

Ten zuiden van woonzorgcentrum Meckama State zijn extra aanlegplaatsen en een keervoorziening voor boten gerealiseerd, bij het eilandje in de Oude Sylsterryd. Er is nieuwe walbeschoeiing aangelegd en de Sylsterryd is uitgebaggerd tussen de jachthaven en het eiland.
De brug in de Tochmalaan, de Meckamabrêge, is vervangen en verhoogd. De doorvaarthoogte is van 1,60 meter naar  3,00 meter gegaan, geheel conform de afmetingen van de bruggen in de Lits-Lauwersmeerroute.

IMG_0288

Het bruggetje tussen de Cantecleer en de Rijdstraat is vervangen door een nieuwe fietsbrug die 1,30 meter hoger is dan de oude brug. De Tochmalaan is aangepast van de kruising met de Tsjerk Hiddesstraat tot aan de Mr. Andreaestraat. Er is een vrijliggend fietspad over dit traject aangelegd. Bij de nieuwe aanlegplaatsen zijn stroomvoorzieningen geplaatst.

Bij het eiland vlakbij Meckama State is een fraaie driepuntsbrug voor fietsers en voetgangers gebouwd, die een overgang vormt tussen de Tjerk Hiddesstraat, via het Nieuwpad naar de Mr. Andreaestraat. Daarnaast maakt deze driepuntsbrug het eiland met de aanlegmogelijkheden bereikbaar.

Het eiland bij Meckama is opgewaardeerd en heeft nu een parkachtige inrichting. De oude beplanting en bomen zijn daarvoor weggehaald en nieuwe beplanting is aangelegd.

IMG_0280

Inmiddels heeft het dorp alle voorzieningen die het aantrekkelijk maakt voor de watertoerist. Bovendien is het gunstig gelegen halverwege de vaarroute Lauwersmeer – Burgumer Mar.

Tijd voor feest
Kollum is er klaar voor. Op zaterdag 29 april 2017, ’s morgens om 11 uur, openen gedeputeerde Johannes Kramer en verantwoordelijk wethouder Jelle Boerema officieel watersportdorp Kollum. De handeling vindt plaats in het water in de buurt van Meckama State.
Naast de opening zijn hier diverse andere activiteiten. Denk hierbij aan een rommelmarkt en kinderbraderie. Naast muziek zullen er ook verschillende eet- en drink gelegenheden zijn.

Voor de kinderen van de basisscholen Prof. Casimir en Kon. Juliana wordt een kunstwerkwedstrijd georganiseerd. Deze kunstwerken worden rond Meckama State getoond.

 

Programma 29 april – Opening watersportdorp Kollum

10.30 – 11.00 uur:       ontvangst genodigden in Meckama State;

11.00 – 11.20 uur:       officiële handeling door gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Jelle Boerema;

11.20 – 11.40 uur:       rondje varen met, in ieder geval, de beide bestuurders;

11.40 – 12.15 uur:       hapje / drankje in Meckama State, afloop officiële gedeelte.

Verder wordt georganiseerd (allemaal rond Meckama State):

10.00 – 14.00 uur:       rommelmarkt;

10.00 – 14.00 uur:       kinderbraderie;

12.00 – 14.00 uur:       boottochtjes van 20 minuten;

11.30 – 12.30 uur:       gratis ijsje voor kinderen.

De hele dag is het mogelijk om waterfietsen en kano’s te huren bij Dierenspeciaalzaak Numan, Voorstraat 94, 9291 CM, Kollum

Gedurende hele dag staan de ‘Love Letters’ van Merk Fryslân bij Meckama State